Wysłany: Pią Lip 09, 2010 5:41 am
no duzo. ale ja tez wole wieksze niz mniejsze dziury, w mojej szklance bez dorobionego ustnika gralem i ona pewnie miala ok 35-37 mm srednicy i calkiem niezle w sumie sie gralo.
ja generalnie preferuje 30-32 mm srednicy, mniej niz 30 mm to dla mnie zabojstwo. koledzy z poznania przewaznie maja po ok 28 mm, zadac zadme, ale zeby sie dobrze rozpedzic czy probowac zmieniac dron w trabe to zapomnij. po prostu cos sie dzieje ze usta mi sie rozszczelniaja jak jest mniej niz 30 mm i trace cisnienie. tak wiec ustnik nie mniej niz 30 mm i najlepiej wykonczony na cienko tak ze jak najmniej ogranicze prace paszczy.
_________________ when we have each other we have everything
Dla mnie jest to 30-32 mm - jak u Guldana, to dla mnie optimum. Brzegi zaokrąglone, nieco wałowate, ścianki ustnika zaraz za krawędzią raczej równoległe (to w barszczach), a w drewnianych rozszerzają się idąc w głąb rury, w przypadku gdy kanał didge zaraz za ustnikiem przekracza w świetle 32 mm. Przejście między krawędzią ustnika a kanałem raczej ostre, w przekroju tworzące prawie kąt prosty z leciutko zaokrąglonym wierzchołkiem.
Na 35 mm też zagram, ale trochę ciężko wchodzą harmoniczne i kompresja wydaje się przymała.
Jeżeli Guldanie przy węższym ustniku tracisz ciśnienie - to spróbuj z bardziej szerokim, wypłaszczonym brzegiem - zwiększy Ci się powierzchnia styku z ustami - samo przejście między brzegiem ustnika w kanał zrób bardziej ostre, by usta miały swobodę pracy Wypróbuj te opcję na ustniku woskowym (twardy wosk) o ile preferujesz ustniki drewniane - wtedy będziesz wiedział, jak ukształtować ustnik drewniany.
@ Batawi: jeżeli używasz ustnika woskowego - spróbuj grac na węższym - zyskasz na kompresji i dynamice, powinny poprawić Ci się wyższe harmoniczne. Jak będzie zdecydowanie gorzej - wrócisz do poprzedniego wymiaru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum