Forum didgeridoo Strona Główna
 Kto gdzie gra FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Gita
Autor Wiadomość
MrMojoRisin 

Wysłany: Pon Lip 04, 2011 10:06 pm   Gita

Zdobyłem trochę informacji na temat ciekawego instrumentu perkusyjnego. Gita to połówka bardzo dużej tykwy Calabash (chyba niemożliwej do wyhodowania w naszych warunkach). Gra się na niej kładąc ją na poduszce, kocu lub bezpośrednio na ziemi. Z tego co mi wiadomo basy wydobywa się miękką częścią dłoni (np: kantem), a resztę dźwięków podobnie jak na djembe lub za pomocą obrączek, czy nawet patyczków.
Gita to instrument pochodzący z Mali, obecnie popularny w afrykańskim bluesie (Tinariwen, Ali Farka Toure, Bassekou Kouyate i Ngoni Ba). Taka muzyka mnie niesamowicie kręci, dlatego zamówiłem tykwę od Kuby Pogorzelskiego ze Strefy Rytmu (notabene grał na tykwie w swoich projektach). Gita może nie ma w sobie szerokiego spektrum dźwięków, ale niesie ze sobą taki niesamowity surowy klimat Sahary, tuareskiego ogniska, wieczoru w Timbuktu... :wink: ...to takie moje wyobrażenia, bo nigdy tam nie byłem. W praktyce ze względu na małą głośność pozwala również pograć w blokowych warunkach. Planuję połączyć subtelne dźwięki gity z harmonijką ustną (tylko jak tu grać po afrykańsku :D )
Tutaj filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=521jAvwYAME
http://www.youtube.com/watch?v=znH1DtD9UBE
Instrument, który wytworzyła wyłącznie natura - coś pięknego!
Kiedy ogarnę podstawy i zacznę jakoś grać to napiszę o swoich wrażeniach :D
  Gra na Didgeridoo: Rok

nocny 

Wysłany: Czw Lip 07, 2011 3:55 pm   

Gita fajnie brzmi, sam bym sobie sprawił taką, a klimatyczną harmonijkę w afrykańskim wydaniu możesz spotkać w kolekcjach Putamayo.
  Gra na Didgeridoo: Dopiero zaczął/a

MrMojoRisin 

Wysłany: Pią Lip 08, 2011 7:09 am   

Pogadaj z Kubą Pogorzelskim, ma odpowiednie tykwy za 120zł (1/4 ceny średniej jakości djembe :wink:
  Gra na Didgeridoo: Rok

Odpowiedz do tematu